top of page

"LA CLAU ES LA PAU" 
"LA CLAVE ES LA PAZ"

"MURS PER LA PAU"
"MURS PER LA PAU"
"MURS PER LA PAU"
"MURS PER LA PAU"
"MURS PER LA PAU"
"MURS PER LA PAU"
"MURS PER LA PAU"
"MURS PER LA PAU"
"MURS PER LA PAU"
"MURS PER LA PAU"
"MURS PER LA PAU"
"MURS PER LA PAU"

“Murs per la Pau” al Display amb la participació d’alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona.

 

Del 15 al 24 d’abril del 2016 els plafons dels Display –un projecte d’intervenció artística a l’espai públic liderat per Laboratori Visual– estaran ocupats pels projectes portats a terme dins de la proposta “Murs per la Pau”, desenvolupada a partir del treballs proposats per alumnes d'Arts Aplicades al Mur de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona i realitzats amb els alumnes dels Centres Educatius que participen en el projecte d’Educació per la Pau.

 

Aquest projecte està impulsat pel Grup de Tarragona de la Xarxa d’educadores i educadors per a una ciutadania global d’Oxfam-Intermón amb el recolzament i la participació de la Conselleria d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona –a través de l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona– i de la Conselleria de Cooperació i el Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat de Tarragona.

Desprès dels treballs realitzats durant el primer trimestre del curs amb el “Contes, poemes i cançons per la Pau” i de la celebració conjunta del Dia Escolar de la no Violència i la Pau –“La Pau és la clau”, portat a terme el 30 de gener d’enguany al Palau Firal–, el projecte d’Educació per la Pau per al curs 2014-2015 contemplava la realització dels “Murs per la Pau”, un treball creatiu, que tenia per objectiu mostrar en diferents espais urbans de Tarragona les propostes entorn a la Pau dels centres educatius participants en el projecte, en aquesta ocasió amb la col·laboració dels alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona.

La presentació d’aquest projecte per a les propostes del Display i l’acceptació per part del “Teler de llum” del mateix, ha permès desenvolupar un treball transversal, molt enriquidor, en el que s’han conjuntat les propostes creatives dels alumnes de l’EADT, la reflexió i el treball a l’entorn de les mateixes per part dels alumnes dels centres d’Educació Primària i Secundària, participants en el projecte i la seva presentació en un espai creatiu obert a la ciutadania.

La seva concreció va tenir una primera fase a partir d’una sessió de treball entre els components del Grup d’Educació per la Pau i els alumnes de Pintura al Mur de l’EADT, en la qual es va plantejar la proposta i es van treballar conceptes entorn a la Pau i com aquesta va més enllà de l’absència de guerres i baralles, plantejant conceptes com els de la no-violència, la pau positiva i els procediments de reivindicació no-violenta dels drets humans, i la lluita per la justícia al món i la resolució de conflictes de manera pacífica i dialogant.

Dels projectes presentats pels alumnes de l’EADT es van escollir sis –els presentats per Marta Baceiredo, Anna Cailà, Guillem Duran, Manel Estrems, Cristina Gavilán i Aureol Sanz– que han estat treballats amb els alumnes dels centres implicats en el projecte d’Educació per la Pau –Col·legi El Carme, Col·legi La Salle Torreforta, Col·legi Vedruna-Sagrat Cor, Escola Joan XXIII de Bonavista, Escola El Miracle, Escola Pau Delclòs, Escola de Pràctiques, Escoles d’Educació Especial Estela, Sant Rafael i Solc i Institut Pons d’Icart.

Cada projecte ha estat presentat en una sessió de treball pel seu responsable als centres implicats, concretant amb els seus alumnes la participació que se’ls hi demanava, la intencionalitat d’aquesta participació, el treball a realitzar, el calendari en el qual s’havia de fer i la manera com es plasmaria a l’espai del Display. Unes sessions molt participatives, en les quals s’han plantejat reflexions molt interesants al voltant dels projectes creatius i dels conceptes entorn a la cultura de Pau continguts en els mateixos, de les que us adjuntem unes imatges.

La formalització dels projectes en els espais del Display es portarà a terme el 15 d’abril i en ella participaran els alumnes de l’EADT –autors dels projectes– i els dels centres educatius implicats en el projecte d’Educació per la Pau. 

Obrint el Display a la presència d’aquest projecte d’Educació per la Pau, l’art es configura com un mitjà d’expressió i de comunicació de la realitat que ens envolta. També com un vehicle de reflexió i sensibilització, que permet plantejar-nos les nostres actituds i comportaments, convidant a la participació en la cerca d’una cultura de la pau.

Una cultura que és un conjunt de valors, actituds i comportaments que reflecteixen el respecte a la vida, a l'ésser humà i la seva dignitat, posant en primer plànol els drets humans, el rebuig a la violència en totes les seves formes i l'adhesió als principis de llibertat, justícia, solidaritat i tolerància, així com la comprensió entre els pobles, els col·lectius i les persones.

Projectes i emplaçaments 

Els projecte presentat:


“Divertir-nos a través de gaudir de la pau i l'art” de Marta Baceiredo, realitzat amb l’Escola Joan XXIII de Bonavista i el Col·legi La Salle-Torreforta i que ocuparà el Display del carrer Ixart, 1.
 

bottom of page